Internet i sommerhuset

Internet i sommerhuset

Når du vælger internet i sommerhuset så er der nogle lidt andre forhold der gør sig gældende end normalt. Dels kan dækningen være dårlig og det er ikke muligt at få lige så hurtigt internet som derhjemme.

 

Valg af udbyder

Det er en god ide at starte med at taste din adresse på tjekditnet.dk  og Samlino hvor du få et overblik over, hvad der findes af muligheder og udbydere.

I langt de fleste sommerhuse, så vil der kun være mulighed for at vælge mellem bredbånd over telefonstikket eller mobilt bredbånd. Problemet med bredbånd over telefonstikket er at hastigheden i sommerhusområderne kan være utrolig lav og helt ned til 4/1Mbit/s, hvilket er nærmest ingenting og derfor frarådes.  

Der skal helst være en hastighed på minimum 20/10 Mbit/s for at to voksne personer kan have en fornuftig internet oplevelse vedr. At kunne streame stabilt fra forskellige indholdsudbydere fra internettet.  

Mobilt bredbånd kan være et alternativ i forhold til en langsom ADSL via telefon stikket. 

Primær ulempe ved mobil bredbånd er at båndbredden kan svinge rigtigt meget og dækningen inden for i sommerhuset er ringe.

Svingende båndbredde skyldes at mange brugere skal dele samme mobil bredbånd via samme telemast som et helt område anvender. 

Det kan være super fint om formiddagen men aften og weekender er forfærdelige.

Der er ingen gylden regel vedr. denne belastnings udfordring det kan virke fint i et område hele tiden og dårligt i andre områder hvor det svinger.

Anbefalingen er at afprøve det netop det sted jeres sommerhus er placeret samt tænke på den erfaring med i med jeres egen mobiltelefon og data fra denne når i er i sommerhuset.

Det kan være super fint udenfor men når i kommer ind er signalet næsten væk.

 

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd kan være en god og fleksibel løsning til at få internet i sommerhuset. Du kan endda vælge at bruge samme 4G router derhjemme og så blot tage den med op i sommerhuset, hvis det passer til dit behov.

De ting du skal forholde dig til er:

  • Hvor meget data regner du/I med at bruge (gamer børnene og ser I Netflix i 4K opløsning)?
  • Hvor mange skal være på ad gangen?
  • Udlejes sommerhuset?

Der findes fire forskellige løsninger til mobilt bredbånd

  • Stationær 4G router (anbefales)
  • Bærbar 4G router (kan også bruges i bilen og på båden)
  • 4G USB dongle (kræver at du bruger en PC)
  • SIM-kort til tablet

 

Stationær 4G router

Den stationære router anbefales, da der er mulighed for at sætte en ekstern antenne som sidder udenfor i det fri. Dette gør at der kan opfanges et bedre signal fra Teleudbyderede en det som er muligt indefra sommerhuset. den har en kraftigere sender og modtager. Routeren er tilsluttet strøm og kører hele tiden, hvor de andre routere nedenfor har sine begrænsninger.

  • Kan modtage et kraftigere mobilt signal pga. den udendørs antenne
  • tilslutning af LAN kabel til jeres pc’ere, streaming udstyr eller fjernsyn
  • tilslutning af ekstern antenne

  • design
  • Størrelse
  • Udendørs antenne er ikke flot

 

5G Router

Det er muligt at få en stationær 5G router fra YouSee og det kan være et alternativ, hvis man ikke har haft succes med en 4G router. 5G fra YouSee (TDC net) leveres først på 700 MHz båndet, hvor der er meget lang rækkevidde. Samtidig har TDC også vundet auktionen på 2300 MHz båndet, hvor der til at starte med leveres 4G. Det medvirker altså til at der er mere kapacitet i 4G-netværket. 

Der er auktion på 2300 MHz båndet (og en del andre frekvensbånd) i marts 2021, så det forventes at de andre mobilselskaber også vil kunne levere 4G i 2300 MHz båndet. Senere vil 2300 MHz båndet blive 5G.

5G Master

Det er muligt at søge på 5G NR master på Energistyrelsens side Mastedatabasen 

De findes tre mobilnetværk i Danmark som er ejet af TDC (YouSee), 3, Telenor og Telia (TT-netværket)

Dækningskort som giver oversigt over masterne

Kortene er ikke helt opdaterede i forhold til det nye 5G netværk men det forventes at det sker løbende og følger udrulningen af 5G.

Telia

TDC

3

Telenor

5G Master i Danmark

Bærbar 4G router

Den bærbare er smart, hvis man skal være på farten og kan også bruges både til internet i sommerhuset, i bilen og på båden. En fordel er, at man nemt kan flytte routeren derhen hvor signalet er allerbedst. Ulempen, i forhold til brug i sommerhuset, er at den kører på batteri.

+

  • design
  • fleksibel

  • holder kun ca. 12 timer
  • max 10 brugere
  • Ingen netværksporte

 

USB dongle

Et USB modem eller dongle er nemt at transportere men kan kun have een bruger på ad gangen og kræver at en PC er tændt for at internettet virker.

+

  • størrelse

  • skal være tilsluttet en PC for at virker
  • max 1 bruger (Wifi kan deles fra PC)
  • ingen porte

 

SIM-kort til tablet

SIM-kort til tablet er en nem løsning og din tablet fungerer dermed på samme måde som din telefon i forhold til brugen af internet.

+

  • Simpel løsning

  • Tableten skal være tændt hele tiden

 

Del internet fra telefonen

Din telefon kan sagtens fungere som et hotspot og dermed dele internettet med de andre i sommerhuset. Det du blot skal være opmærksom på er at telefonen dels bruger mere batteri og bliver varm. Samtidig så koster det på dataforbruget på dit mobilabonnement. Typisk så følger der 10-50 GB data med i et mobilabonnement, hvor en 4G router typisk starter ved 200 GB data og går helt op til 1000 GB date eller fri data som Telenor blandt andet tilbyder.

 

Bedre dækning med udendørs antenne

Der findes forskellige løsninger, hvis du har problemer med dækning eller lav båndbredde i sommerhuset. 

De mest effektive systemer med eksterne antenner f.eks. Huawei B3368 med udendørs antenne. Den har 8 aktive antenner (8×8 MIMO) og angiver selv hvor den placeres bedst ud fra et status lys på antennen. WiFi Kompagniet har god erfaring med dette system. Hvor det var næsten umuligt at få noget brugbart mobilbredbånd levere denne fint mellem 20 til 150 Mbps afhængigt at afstand og placering i forhold til mobil masterne.

Kontakt WiFi Kompagniet for nærmere rådgivning på support@wifik.dk.

Der findes også passive antenneløsninger. Fælles for disse er at de ikke er effektive og nogle af disse skal rettes direkte i mod den telemast som ens udbyder har, det kan være vanskeligt. Udover dette forhold er der et stort signaltab i de antennekabler som anvendes derfor er max længde ca 10 meter ellers giver det ikke nogen mening da signal tabet er større end det antennen giver.

Udlejning af sommerhus

Når du udlejer dit somerhus er internet i sommerhuset formentlig en del af pakken og med i huslejen. Du kan med fordel bruge en stationær mobil bredbåndsrouter, så der kan være flere gæster på ad gangen og routeren kører hele tiden fordi den er tilsluttet strømnettet. Dine lejere kan have helt andre krav end dig selv i forhold til hastighed og brug af data. Derfor kan det være godt at gardere sig med den store data-pakke eller købe en pakke hvor data er ubegrænset.

Det anbefales også at montere en ekstern antenne så du har de optimale modtage forhold. Dertil kan du overveje at opsætte et ordenligt WiFi netværk så der er god internet dækning i hele sommerhuset og ikke kun det rum hvor routeren er placeret.

Internet kan være en stor del af oplevelsen for dine gæster og medvirker til bedre feedback og anbefalinger. 

Anbefaling

Hvis der ikke er mulighed for internet via fiber, fælles antenne eller ADSL over 20/10 mbps anbefaler vi at undersøge mulighederne med mobilt bredbånd via et system med aktiv udendørsantenne som Huawei B3368.

Tegnet hus med træer i baggrunden
Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email

Seneste blogindlæg

Kontakt os

Dette website bruger cookies for at sikre dig den bedste oplevelse på vores website.