Internet of Things

Storby med Internet of Things enheder overalt

”Internet of Things – IoT” er et begreb for fysiske enheder, som er indlejret med online funktioner som f.eks. sensorer, software, og andre innovative teknologier med det formål, at forbinde enhederne med systemer og andre enheder over internettet. Dette er et felt, som hele tiden udvikler sig, hvor innovative virksomheder, små som store, hele tiden udvikler nye måde at forbinde enheder fra alle slags industrier over internettet for at gøre dem mere effektive og bedre. Den dag i dag er næsten alle objekter med bare en lille smule teknologi i sig forbundet til internettet, så du gør i dit daglige liv uden tvivl brug af flere forskellige ”Internet of Things” enheder.

En af baggrundene for at alle disse IoT enheder kan kommunikere sammen i fremtiden er 5G netværket i Danmark. Dette kombineret med WiFi 6 standarden for WiFi i hjemmet, der også gør at flere enheder kan være på samtidigt.

Teknologien bag Internet of Things

Teknologien bag IoT er som sagt under konstant udvikling. Hvor IoT for nogle år siden blot bestod af enheder der helt simpelt var forbundet op til internettet, er det den dag i dag meget mere end bare det. Tingene har udviklet sig grundet nye teknologier som f.eks. ”real-time” analyser, maskinlæring, artificial intelligence, sensorer, og meget andet. Derudover er der også ting som er indlejret systemer, trådløse netværker, kontrolsystemer, automatisering og andre teknologier, som alle kombineret er med til at gøre IoT til det, det er den dag i dag. Et eksempel på IoT, som du helt sikkert har dannet genskab til på et tidspunkt, er produkter der hører under kategorien ”Smart home”. Altså ting som belysning, varme, hjemme sikkerhedssystemer, osv., som alle efterhånden bare kan styres over telefonen. Det er et eksempel på IoT.

Sikkerhed i IoT

At koble alle sine enheder til internettet giver altså mange fordele – det gør hverdagen langt mere effektiv, nemmere og sjov. Med alle fantastiske fordele kommer der dog som regel også nogle ulemper – og det gør der også i forbindelse med IoT. Mens det giver fordele at koble all enheder på nettet, gør det jo også pludselig alle disse enheder sårbare overfor cyber-attacks. Når det gælder IoT er det altså meget vigtigt, at man også sørger for at tage sikkerheden i betragtning. Det betyder dog ikke, at man bare helt skal droppe at bruge IoT – det betyder bare, at det er vigtigt at tænke meget over at holde sikkerheden ved lige. Det betyder blandt andet at man skal tænke over:

  • Hele tiden at foretage antivirus-opdateringer
  • Kryptering af dataoverførsel
  • Opdatere enheder og software løbende
  • Gøre brug af en god udbyder af cyber-sikkerhed
Ipad der holdes op med marker i baggrunden

IoT i landbruget

Der gøres brug af super mange IoT enheder i langbruget, som f.eks. indsamling af data på temperaturer, regnfald, fugtighed, vindhastighed og meget mere. Denne data kan så derudover bruges til at automatisere landbrugsteknikker, til at tage mere præcise og effektive beslutninger, minimere spild og risiko, og generelt formindske den manuelle tid det kræver at passe gården. Et eksempel kan være, at gårdejere nu kan holde øje med jordens temperatur fra lang afstand, og endda sætte gang i fertilitetssystemer uden overhovedet, at skulle være til stede. Landmanden kan også måle temperaturen i kornsiloer og blive advaret hvis den bliver for høj, så kornet dermed ikke spirer eller risikerer at gå i forrådnelse.  

IoT i sundhedssektoren

Sundhedssektoren er naturligvis ikke en sektor, hvor vi har råd til at lave store eksperimenter uden helt at vide hvordan de falder ud. Det ændrer dog ikke på, at der er kæmpe potentiale for Internet of Things i sundhedssektoren, og at denne teknologi bevæger sig ind i dette felt med en meget hurtig hastighed. 

IoT kommer naturligvis ikke til at kunne erstatte vores fantastiske sygplejersker og læger, og deres empati, samt evne til at tage beslutninger baseret på individuelle faktorer. IoT har dog mange andre aspekter som det kan bidrage med. IoT kan fungere som et overordnet system, der hjælper og støtter alle de ansatte i sundhedssektoren. Det er blandt andet til at optimere og effektivisere drift og logistik på hospitalerne og processerne, overvågning af alt deres kritiske udstyr, og selvfølgelig til, at overvåge kritisk data om patienterne på hospitalerne.

Et eksempel på IoT der har betydet meget på hospitalerne er hjertemonitering. Her har man udviklet et lille elektronisk plaster, som patienter kan få sat på, og så kan hospitalet faktisk overvåge vigtige data om patientens hjerterytme, uden det er til gener for patienten. Derudover kan et eksempel også være deres elektroniske og intelligente pilleæsker, som hjælper patienten med at tage den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt, uden at det kræver indblanding af personale fra hospitalet. Det er blot et par enkelt eksempler af de uendeligt mange forskellige måder som IoT hjælper at effektivisere i sundhedssektoren.

Selvkørende bil

Selvkørende biler

Selvkørende biler sætter også enormt store krav til Internet of Things og nye teknologier. Selvkørende biler kræver nemlig, at der på få millisekunder skal kunne udregnes meget præcist, hvordan bilen skal håndtere ændringer i f.eks. vejens forløb eller pludselige ændringer i vejrforhold. Med selvkørende biler er bilen jo ikke længere bare et offline og mekanisk værktøj, som vi kan starte op og så fuldstændigt selv skal styre. Det er nu blevet en teknologisk enhed som fungerer fuldstændigt lige som en computer. Det er batterier der driver bilen, en oplader der lader den op, og et software system der sikrer at den kører som den skal. Vi kan naturligvis stadig vælge selv at styre den, men med f.eks. selvkørende biler, skal bilen lynhurtigt kunne udveksle data med andre online systemer som overvåger trafikken, vejret og andet, for sikkert at kunne fragt os fra A til B. Uden Internet of Things ville det være fysisk umuligt at skabe selvkørende biler.

De selvkørende biler vil formentlig nedbringe antallet af ulykker kraftigt, da man kan undgå hastighedsulykker, spirituskørsel og chauffører der tager store risici i trafikken.

Een af de nok mest kendte virksomheder indenfor selvkørende biler er Waymo som startede med “Google Self-Driving Car” projektet i 2009. Virksomheden arbejder idag videre med at udvilke både selvkørende biler og selvkørende lastbiler.

Internet of Things i sikkerhedssystemer

Internet of Things har ændret hele sikkerhedssystemsindustrien og gjort den langt mere effektiv end i gamle dage. Et sikkerhedssystem er ikke længere bare en højlydt alarm der går af, hvis døren åbnes på tidspunkter, hvor man ellers har den låst. Den dag i dag består gode sikkerhedssystemer af langt mere. Integrerede sikkerhedssystemer inkluderer brandalarmer, tyverialarmer, videoovervågning, bevægelsessensorer, nødbelysning og endnu mere. For at sådan et system skal kunne fungere kræver det at alle disse systemer og funktioner skal kunne tale sammen og udveksle data, da det jo ellers ville kræve alt for mange individuelle systemer. Det er lige præcist det som Internet of Things har gjort muligt – samarbejde med alle disse forskellige systemer og enheder.

Tegnet mand der står med computer og forstørrelsesglas
Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på email

Seneste blogindlæg

Kontakt os

Dette website bruger cookies for at sikre dig den bedste oplevelse på vores website.